top of page

Het belang van een goed tuig

De halsband

Alhoewel een brede halsband in mijn optiek al een behoorlijke verbetering is ten opzichte van slipkettingen (en dus ook jachtlijnen) en prikbanden heeft ook de halsband zeker niet mijn voorkeur.

In de nek van de hond bevinden zich diverse vitale organen, onder andere spieren, lymfeklieren, wervels, zenuwen, aders en slagaders, luchtpijp en schildklier.

Op het moment dat hier (onbedoeld) spanning op ontstaat kan dit fysiek grote gevolgen hebben.

Denk bijvoorbeeld aan een verschuiving van de wervels, verrekingen, verhoogde bloedruk, moeilijke ademhaling, neurologische gevolgen enzovoort.

Nu geven veel mensen als argument dat het geen probleem geeft bij hun hond aangezien de hond niet trekt. Dit is natuurlijk heel fijn en zal de kans op schade aanzienlijk verminderen, maar het geeft geen garantie. Een hond is nu eenmaal geen robot en spanning op de lijn kan altijd een keer voorkomen, bijvoorbeeld als jouw hond schrikt of een kat ziet of jij zelf per ongeluk op de lijn staat. Dus de kans op druk op de hals is altijd aanwezig, zelfs al doe je nog zo bewust je best om dit te vermijden.

 

Invloed op het gedrag

Naast het fysieke aspect kan het ook mentaal grote nadelige gevolgen hebben.

Op het moment dat er spanning op de lijn komt ervaart de hond pijn in zijn nek.

Als jouw hond bijvoorbeeld erg hard zijn best doet om bij vreemde honden in de buurt te komen door in de lijn te gaan hangen ervaart hij daarbij pijn in zijn nek. De hond kan deze pijn gaan associëren met de vreemde honden.

In dat geval wordt het zien van een vreemde hond de voorspeller van pijn. Dit kan vervolgens weer resulteren in reactief gedrag (uitvallen) van de hond om de vreemde honden te verjagen, want ze willen de pijn immers voorkomen.

Een goed passend tuig is dus erg van belang en daarom zal ik dit ook altijd adviseren.

Logo_DogSense_icoon_web-01.jpg

Januari 2018

Waar moet een goed passend tuig aan voldoen?

Er zijn enorm veel verschillende tuigen op de markt.

Het meest geschikte is het zogenoemde Y-tuig. Bij dit tuig vormen de 3 banden van de voorkant een Y.

Dit tuig zorgt ervoor dat de schouders van de hond vrij zijn zodat ze goed vrij kunnen bewegen.

Ook verdeelt het de druk gelijkmatig als er toch spanning op de lijn ontstaat en ontlast het de gevoelige nek. Let er op dat de banden niet te dicht in de oksels van de hond zitten, want dit is uiteraard niet comfortabel.

Het is soms een aardige zoektocht naar het juiste tuig voor jouw hond, want zeker niet alle tuigen zijn even geschikt. Gelukkig kun je ze tegenwoordig ook vaak op maat laten maken en zijn er veel verschillende opties. Hierdoor is er altijd wel een geschikt tuig voor jouw hond te vinden.

 

Voor vragen of advies kan je altijd contact met mij opnemen.

fb tuig.jpg
bottom of page