top of page

Gedragsbegeleiding

Honden vertonen bepaald gedrag om verschillende redenen. Bijvoorbeeld op wild jagen omdat ze hiervoor gefokt zijn. Of het blaffen naar vreemden, omdat ze geleerd hebben dat dit een succesvolle manier is om de "bedreiging" op afstand te houden. 
In sommige gevallen is het dus het instinct waar het gedrag vandaan komt en soms is het aangeleerd gedrag. 

Hoe goed we ons best ook doen er is altijd een mogelijkheid dat de hond gedrag gaat vertonen wat voor de eigenaar, of de hond zelf, ongewenst is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

IMG_5401.JPG
  • Uitvallen naar mensen of honden

  • Angst voor andere honden, mensen, verkeer

  • Najagen van beweging, ook bijvoorbeeld fietsers en joggers

  • Overmatig blaffen

  • Geen rust kunnen vinden, altijd alert zijn

  • Trekken aan de lijn

 

Het belangrijkste is de oorzaak achterhalen en niet alleen de symptomen bestrijden. 

Stel dat de hond uitvalt naar vreemde honden, omdat hij bang is voor vreemde honden. Als de hond dan gecorrigeerd wordt voor dit gedrag wordt het uitvallen hooguit onderdrukt, maar de hond zal vreemde honden niet leuker gaan vinden.

Sterker nog, waarschijnlijk is de angst toegenomen aangezien de hond nu ook nog bang is voor een correctie.

Voor mij is dan ook het doel om de oorzaak weg te nemen waardoor de hond de noodzaak niet meer ziet om het gedrag in te zetten.

Via een consult, in jullie eigen omgeving, zullen we het probleem in kaart brengen. Tijdens dit gesprek zal ik ook de hond observeren en zullen we ook kijken naar de interactie tussen eigenaar en hond. Je krijgt direct de nodige tips om zelf aan de slag te kunnen. Dit zijn ook vaak tips met betrekking tot de omgang, leefomgeving en behoeftes van de hond.

Na afloop volgt er een kort verslag van het consult per mail zodat dit rustig nagelezen kan worden.

Indien nodig zullen we vervolgsessies inplannen, daarin zal ik jullie verder begeleiden en de juiste handvatten aanreiken. Uiteraard is het van belang dat jij als eigenaar zelf tussendoor aan de slag gaat met de gegeven tips/aanpassingen. 
Hoelang het traject zal duren is niet van te voren te zeggen aangezien dit verschilt per hond, eigenaar en situatie.

Uiteraard ben ik tussendoor per telefoon/mail bereikbaar voor eventuele vragen.

Zoals in mijn visie te lezen is staat het welzijn van de hond voorop, een "quick-fix" waarmee de hond niet geholpen is past hier dan ook niet bij. Hiermee onderdruk je namelijk hooguit het gedrag wat de hond laat zien en niet de achterliggende emotie.

Als deze werkwijze je aanspreekt neem dan vooral vrijblijvend contact met me op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

bottom of page