De Bench
Tegenwoordig is het gebruik van een bench in veel huishoudens nog de norm, vooral bij jonge pups lijkt het nog de normaalste zaak van de wereld. Vaak wordt er ook over gesproken alsof het bijna een vereiste is bij het leven met een hond in huis. Ergens is dit wel begrijpelijk, aangezien in veel informatiebronnen over honden, benchtraining nog volop gepromoot wordt alsof het dé manier is voor onder andere:
Zindelijkheidstraining
Alleen leren zijn
Slopen te voorkomen.
In deze blog wil ik de meest genoemde redenen voor bench gebruik belichten en hopelijk wat stof tot nadenken bieden.
Mijn persoonlijke visie op bench gebruik
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Ik ben tegen het gebruik van een gesloten bench. En noem het dan ook liever gewoon een kooi, want een bench is eigenlijk niet meer dan een slimme marketing naam omdat mensen bij het woord kooi toch vaak wel een negatieve associatie hebben.
Eigenlijk is het heel vreemd, ik ken niemand die dagelijks een kat in een kleine kooi opsluit. Bij dieren in de dierentuin in een te kleine kooi lijkt iedereen het er ook over eens dat dat niet ok is. En toch worden honden regelmatig langere tijd opgesloten in een ruimte die maar net groter is dan het eigen lijf. En ik geef ook direct toe dat wij de bench bij onze eerste hond, Yara, ook gebruikt hebben. Wij haalden haar op bij een particulier toen zij 6 maanden oud was en kregen haar bench erbij. En ook ik las overal dezelfde argumenten vóór bench gebruik, dus ik wilde niet ook nog haar “veilige plek” afnemen. Yara was al gewend aan de bench en ging er dan ook zonder problemen in als dat gevraagd werd. Dit was haar immers zo geleerd. Helaas begon ik me pas na een tijdje af te vragen waarom we het deurtje dicht deden als het zo’n veilige plek zou zijn. Een veilige plek is immers iets waar je vrijwillig gaat liggen als je dit wilt. Dus de deur werd vervolgens niet meer gesloten en we vroegen haar niet meer naar haar “plaats” te gaan. En ze heeft vervolgens geen seconde meer naar de bench omgekeken.
Nu is iedere hond anders en ook elke situatie, maar ik hoop met deze blog toch wat stof tot nadenken te bieden.
Zindelijkheid
Een veel gehoord argument vóór het gebruik van een bench is zindelijkheid.
Heb je er wel eens bij stilgestaan dat honden eigenlijk de enige dieren zijn die niet gewoon standaard hun behoefte kunnen doen wanneer dat nodig is? Zij zijn afhankelijk van iemand die de deur voor ze open doet, waar verder elk ander dier het gewoon laat lopen wanneer het uitkomt. Bij jonge dieren is de sluitspier controle ook nog niet volledig ontwikkeld en zij kunnen het dus vrijwel onmogelijk ophouden. Zeer regelmatig hoor ik dan ook nog geadviseerd worden om het water na een bepaalde tijd weg te halen zodat ze in de nacht niet hoeven te plassen. Water is een basisbehoefte en een hond hoort hier altijd toegang toe te hebben.
Wat is het alternatief? Zeker bij jonge pups gewoon elke 30-60 minuten de mogelijkheid geven om even naar buiten te gaan als ze actief zijn. En verder vrijwel direct na het wakker worden, eten/drinken en spelen. Zodra ze het zelf aan gaan geven kan je hier natuurlijk losser mee omgaan. Ook naarmate jouw hond ouder wordt kunnen de behoeftes af gaan wijken, dus wees hier alert op. Mijn honden zijn altijd bij de deur gaan staan om het aan te geven, maar dat kan al niet als je opgesloten zit ;).
Slopen
Regelmatig wordt de bench gezien als iets waarmee je sloopgedrag voorkomt. En uiteraard kunnen ze niets slopen waar ze niet bij kunnen, dus zit daar zeker een kern van waarheid in.

Honden zijn van nature nieuwsgierig en hebben tijd nodig om interactie te hebben met de omgeving om hiermee om te leren gaan. Als een hond veel opgesloten wordt blijft die omgeving nieuw en onbekend en dus ook interessant. Terwijl dit juist af zal nemen als ze de ruimte krijgen dit veilig te verkennen. En uiteraard gebeurt dit regelmatig met de bek, want het is nu eenmaal een hond.
Wat is het alternatief? Geef de hond de tijd om de ruimte veilig te verkennen. Berg waardevolle spullen zolang nodig op. Biedt de hond voldoende veilige speeltjes en verrijking om de nieuwsgierigheid te bevredigen. Indien nodig kan je ook een ren gebruiken om de meubels af te schermen in de ontdekkingsfase (dus niet de hond opsluiten, maar de ren om het meubel plaatsen). Maak het huis puppy/hond proof, net als dat je dat met kinderen ook zou doen. En houdt goed toezicht zolang het nodig is.
Natuurlijk slaapgedrag
Honden zijn polyfasische slapers, dit houdt in dat ze in korte periodes slapen en regelmatig van plek veranderen. Hiermee reguleren ze ook hun lichaamstemperatuur. Het regelmatig kunnen wisselen van plek kan ook stijfheid voorkomen, want uren in dezelfde houding liggen is over het algemeen voor niemand fijn. Deze mogelijkheden tot natuurlijk gedrag wordt ze ontnomen in een gesloten bench.
En regelmatig zie ik zelfs dat honden in een bench liggen waar ze zich niet eens volledig kunnen strekken en dit is weer nodig om diep in de REM slaap te komen.
Wat is het alternatief?
Deze is niet zo lastig in te vullen denk ik, maar geef de hond zelf de keuze waar hij graag ligt en zorg voor verschillende ligplekken indien mogelijk. Bijvoorbeeld op de bank is voor veel honden prettig, doordat het hoger ligt en vaak ruikt naar de eigenaar.

Een fijne ligplek in de buurt van de rest van de sociale groep is vaak een prettige plek. Maar mogelijk ook juist een ligplek op een rustigere plek in huis. Kortom zorg voor voldoende keuze afhankelijk van de behoefte op dat moment.
Blessure (opname bij dierenarts)
Dierenartsen raden nog vaak strikte benchrust aan bij bepaalde blessures/herstel. En dit is vanuit fysiek oogpunt volledig te begrijpen, maar zij zijn dan ook niet perse bezig met eventuele mentale impact.

Ook geven sommige mensen aan de hond te willen voorbereiden op een opname bij de dierenarts in een worst-case scenario. Volledig voorbereiden op deze situatie is naar mijn mening onmogelijk.
Vaak zullen de honden doodziek zijn, versuft zijn van de medicatie, en/of herstellende zijn van een operatie.
Dus grote kans dat ze uit zichzelf al rustig gaan liggen en zich eraan overgeven om zo snel mogelijk te herstellen.
Bij de dierenarts zit het ook vol met zieke en gestreste dieren en is vaak veel lawaai en onbekende geuren. Dus als een hond wel klaarwakker en energiek is, lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat de benchtraining thuis generaliseert naar deze situatie bij de dierenarts.
Wat is het alternatief?
Bij het toedienen van de narcose zijn wij er altijd bij gebleven en worden ze pas overgedragen zodra ze volledig onder zeil zijn. Ook zijn wij erbij vóór ze weer wakker gemaakt worden. Dus ook hier hoeven ze niet te verblijven in een van de benches bij de dierenarts.
Onze hond heeft o.a. een operatie aan een gescheurde kruisband gehad en ook hier werd strikte benchrust voorgeschreven. En die strikte rust heeft ze gekregen, maar niet door opsluiting. Dit vergde zeker wat aanpassing en creativiteit van onze kant, maar het is gelukt zonder extra stress. Wij hebben, voor deze periode, een matras in de woonkamer gelegd waar wij ook bivakkeerden. Door de pijn en pijnstillers pakte ze haar rust prima en dat wij bij haar bleven maakte het extra comfortabel.
En ik begrijp dat dit niet voor iedereen haalbaar gaat zijn bij een langere periode van herstel, maar ik denk wel dat het voor iedereen mogelijk is eens goed te kijken naar het best haalbare scenario.
Veilige plek/holletje
Misschien wel het meest gehoorde argument vóór het gebruik van de bench: De bench zou een hol nabootsen en daarom een gevoel van veiligheid bieden.
Ten eerste leven honden niet in holen. En als ze dat wel zouden doen, liggen ze er niet alleen en sluit niet iemand anders een deur. Dus dit is al niet vergelijkbaar, en hoe kan iets veilig voelen als je geen keuze hebt?
Wat is het alternatief?

Sommige honden (veelal herplaatsers) kunnen behoefte hebben aan een afgezonderd plekje doordat ze zich (nog) niet veilig voelen in de nieuwe omgeving. Dit kan dus een bench zijn, soms zelf met een deken eroverheen. Maar dan moet wel het deurtje eruit gehaald worden zodat het geen opsluiting is.
En uiteraard is het vooral van belang dat eraan gewerkt wordt om de rest van de omgeving veiliger te laten voelen.
Kortom
Ben je er echt van overtuigd dat jouw hond de bench wel een prettige plek vindt? Laat deze dan vooral lekker staan met de deur open (of liever nog, de deur eruit). Vraag ze er ook niet heen te gaan, maar laat het ze echt zelf bepalen. En leer je hond veilig om te gaan met de omgeving en biedt voldoende verrijking.